Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt


Een substantieel deel van het verzuim op de werkvloer in Nederland houdt verband met psychische klachten. Het aandeel groeit én het verzuim door deze oorzaak duurt langer. Leidinggevenden zijn veelal onvoldoende geëquipeerd om de signalen van aanstaand verzuim als gevolg van stress te signaleren, waardoor langdurig verzuim veelal het gevolg is. Juist in European Mental Health Week (22 tot 28 mei), die ook door het kabinet wordt omarmd, is het van belang om werkgevers en werknemers te wijzen op de oplossingen die er zijn om uitval te voorkomen.


Roel Cuijpers, directeur van ArdoSZ: “De beleving van stress en werkdruk kan per persoon zeer verschillen. Stress is op zich niet erg, dat wordt anders wanneer de werknemer uit balans raakt en zelf geen feedback en reflectie meer kan ontvangen uit zijn omgeving, zowel op het werk als privé. Het is dus de kunst om in balans te blijven, op ieder niveau en in elke functie.”


Wat kun je als werkgever, leidinggevende of werknemer zelf doen? En welke aanpak werkt bij dit type verzuim wel? Je leest het in de Orange Paper ‘Het groeiende probleem van psychisch verzuim – en de aanpak die werkt’ van Acture, waar ArdoSZ onderdeel van is.


In 2023 viert Acture haar 15-jarig jubileum. Omdat ArdoSZ onderdeel is van Acture, vieren wij dit mee. Ter gelegenheid van het jubileum publiceren we gedurende het jaar een serie Orange Papers. In deze papers geeft Acture haar visie en inzichten op actuele onderwerpen op het gebied van sociale zekerheid.